053-8800519
help@pcdienstenschede.nl

Voorkom een computervirus – enkele handige tips

Voorkom een computervirus – enkele handige tips

Je hebt het vast wel eens meegemaakt, je computer is besmet met een virus. Allerlei vervelende popups verschijnen ongevraagd op je scherm en bepaalde programma’s werken ineens niet meer. Hoe kun je zo’n computervirus voorkomen? Met de volgende tips kom je een heel eind op weg.

Tips om besmetting met een virus of spyware tegen te gaan

  1. Installeer een anti-virus / anti-spyware programma. Zorg ervoor dat deze software up to date wordt gehouden en scan je pc wekelijks.
  2. Zorg dat Windows Update automatisch patches en upgrades download en installeert. Jouw computer zorgt er dan voor dat Windows en Internet Explorer bijgewerkt worden en beveiligingslekken worden gedicht.
  3. Installeer een alternatieve webbrowser zoals Mozilla Firefox of Google Chrome. In het algemeen vormen deze browsers een minder groot veiligheidsrisico.

Het bovenstaande is minimaal wat je moet doen om besmetting met computervirussen tegen te gaan, maar geeft nog geen 100% bescherming. Om het risico nog verder te verkleinen, geef ik je nog een aantal adviezen:

E-mail is een veel voorkomende manier om besmet te raken

Je kunt e-mail berichten over het algemeen veilig openen, maar klik NOOIT op een link of open een bijlage als je niet zeker bent dat dit bericht van een vertrouwde bron afkomstig is.

Hier volgen 2 methodes die veel gebruikt worden om virussen te verspreiden:

  1. Je krijgt een e-mail van iemand die je NIET kent. Je opent het. Het bericht verteld of verleid je om op een link in de mail te klikken. Doe je dit, dan is daarna de pc besmet. Vaak lijken de mailtjes afkomstig te zijn van een bank of bedrijf die bekent is. Trap er niet in. Deze bedrijven sturen normaal geen ongewenste e-mail.
  2. Je krijgt een e-mail van iemand die je WEL kent (Of zich voordoet als iemand die jij kent). Wat jij niet weet is dat een virus deze mail heeft gemaakt en niet degene van wie je de mail hebt ontvangen. Het kan zijn dat de computer van deze bekende is besmet, maar dat hoeft niet altijd. Vaak zijn het geen persoonlijke berichten aan jouw maar staat er iets in de trend van “Klik op deze link voor meer informatie”. Klik je de link aan, dan ben je besmet. Ook willen deze berichten nogal eens in een andere taal zijn geschreven dan waar je normaal in communiceert met elkaar.

Twijfel je of het bericht echt is of een virus bevat, verwijder deze mail dan!

Een andere bron van virussen is via chatprogramma’s als Windows Live Messenger.

Ook hiervan 2 voorbeelden:

  1. Je krijgt ineens een bericht met een tekst als “Ben jij dit op die foto?” met eronder een link. Klik je op de link, dan raak je besmet met het virus.
  2. Een van je contacten stuurt je plotseling een bestand toe, zonder dat jullie in gesprek waren. Niet aanklikken maar negeren, open je het bestand, dan heeft het virus vrij spel op je pc.

Via bepaalde websites kun je ook aan virussen komen.

Enkele voorbeelden van sites met een hoog risico zijn sites met inhoud voor volwassenen, gratis spelletjes en gok sites. Het downloaden van programma’s en toevoegingen van websites waar je niet bekend mee bent is af te raden, zeker als je gaat downloaden via Hyves of Facebook.
Klik niet op ineens te voorschijn komende popupschermen als je aan het surfen bent op internet.

Gebruik geen schrijven of usbsticks van andere personen.

Deze kunnen al besmet zijn met een virus. Natuurlijk kun je deze apparaten eerst scannen, maar geen enkel anti-virus programma is 100% effectief.

Blijf weg van websites waar je bestanden kunt delen.

Websites waar je illegale software, muziek of films kunt downloaden zijn overspoelt met computervirussen. Torrents en programma’s als Limewire en Bearshare hebben ook ontzettend veel besmette bestanden. Wil je veel plezier hebben van je computer en voorkomen dat je wordt aangeklaagd voor het gebruik van illegale software, laat deze programma’s en websites dan links liggen.

Met het bovenstaande advies kun je veel virusinfecties voorkomen, maar is uiteraard geen 100% garantie dat jouw computer in de toekomst nooit meer besmet wordt. Wel minimaliseer je de kans op een computervirus gigantisch.

About the Author

ErwinErwin is eigenaar van PC Dienst Enschede. Hij repareert jouw computer of laptop, helpt je van virussen af en zorgt dat je zonder problemen veilig op het internet kunt werken. View all posts by Erwin