053-8800519
help@pcdienstenschede.nl

Overstappen naar Windows 7

Overstappen naar Windows 7

Ben je nog in het bezit van Windows XP of Windows Vista? Microsoft heeft sinds oktober 2009 Windows 7 uitgebracht als besturingssysteem. Vooral de problemen rondom Windows Vista hebben ervoor gezorgd dat deze variant sneller op de markt is gekomen dan gebruikelijk. De meeste nieuwe computers en laptops die nu worden verkocht zullen dan ook voorgeinstalleerd zijn met een Windows 7 variant. Wil je overstappen naar Windows 7 met een oudere computer, dan is dat ook mogelijk.

Kunnen alleen nieuwe computers werken met Windows 7?

Absoluut niet. Het softwarebedrijf uit Redmond heeft met deze Windows versie ook gedacht aan de minder uitgebreide computers en verouderde systemen. Heb je een computersysteem dat voldoet aan de volgende 4 eisen, dan kun je al gebruik maken van Windows 7:

  • Minimaal een processor van 1 GHz.
  • Minimaal 1 Gigabyte geheugen voor de 32 bits variant, 2 Gigabyte voor de 64 bits variant
  • Harde schijfruimte van tenminste 16 GB voor 32 bits en 20 GB voor 64 bits
  • Een videokaart dat DirectX 9 ondersteund met tenminste 32 MB geheugen.

Welke verschillende versies van Windows 7 zijn er?

Net zoals met de eerdere versies van Windows XP en Windows Vista het geval was zijn er verschillende versies van Windows 7. Het eerste verschil zit hem in de prijs. Het tweede verschil zit hem in de omvang van het pakket. Je hebt de keuze uit 6 verschillende versies, te weten:

1. Windows 7 Starter

De Windows 7 Starter is niet verkrijgbaar via de losse verkoop en zal voornamelijk geïnstalleerd zijn op Netbooks en goedkope laptops. Standaard is Windows Media Player niet meegeleverd, is er geen aero-interface (de grafische gebruikersinterface binnen Vista en Windows 7) en kun je niet gebruik maken van Multi-Touch.

2. Windows 7 Home Basic

Windows Home Basic zou eerst worden gebruikt als versie voor netbooks. Dat is nu toch de Starter variant geworden. In Windows 7 Home Basic ontbreken de Windows Media Player, Windows Media Center en kun je alleen gebruik maken van basisfuncties.

3. Windows 7 Home Premium

De Windows 7 versie voor thuisgebruikers is Windows 7 Home Premium. Er is ondersteuning voor HDTV, je kunt Dvd’s branden, Windows Media Center is ge├»nstalleerd. Kortom een volledige media studio voor de thuis-computer. Windows 7 Home Premium zul je op de meeste computers, die nu nieuw worden uitgeleverd, aantreffen.

4. Windows 7 Professional

Voor de klein-zakelijke gebruiker is er Windows 7 Professional. Deze versie is vergelijkbaar met Windows Home Premium, alleen zijn er een aantal extra zakelijke toepassingen toegevoegd. Daarnaast kun je vanaf deze versie gebruik maken van de Windows XP Modus. Hierdoor zijn programma’s die geschikt waren voor Windows XP ook te gebruiken onder Windows 7.

5. Windows 7 Enterprise

Windows 7 Enterprise en Windows 7 Ultimate verschillen weinig. Alleen wordt Windows 7 Enterprise alleen verkocht met een volume-licentie.

6. Windows 7 Ultimate

Windows 7 Ultimate is de meest uitgebreide Windows versie die je kunt krijgen. Dit pakket is voornamelijk geschikt voor de veelal grotere bedrijven. Windows 7 Ultimate ondersteunt meerdere talen. Daarnaast is er de Bitlocker functie. Hiermee kan de harde schijf gecodeerd worden zodat anderen geen toegang krijgen tot vertrouwelijke data.

Is overstappen naar Windows 7 nu al verstandig?

Voor mij is de overstap van Windows XP naar Windows 7 geen enkel probleem geweest. Ik heb deze nieuwe versie uitgebreid kunnen testen met behulp van de beta-versies. Zelfs op mijn oudste computersysteem was het installeren geen enkel probleem. Stuurprogramma’s werden prima gevonden, de computer is lekker snel in gebruik. Wel heb ik gemerkt dat de 64 bits versie met sommige toepassingen nog niet helemaal werkt zoals het hoort. Voor het overzetten van documenten, foto’s en andere databestanden zijn er een aantal hulpprogramma’s beschikbaar zodat dit ook goed geregeld wordt.

Een van de grootste problemen voor nieuwe gebruikers is het ontbreken van een standaard mailprogramma in Windows 7. Deze zul je handmatig zelf moeten installeren. Voor de rest ben ik nog geen noemenswaardige computerproblemen tegengekomen en kan ik iedereen met een gerust hart dit besturingssysteem aanraden. Overstappen naar Windows 7 zou ik zeker doen als je nog gebruik maakt van Windows XP. Dit komt de veiligheid van je computersysteem alleen maar ten goede.

Uiteraard kan ik je helpen met het uitkiezen van de juiste licentie en het installeren van Windows 7. Neem dan gerust contact met me op.

About the Author

ErwinErwin is eigenaar van PC Dienst Enschede. Hij repareert jouw computer of laptop, helpt je van virussen af en zorgt dat je zonder problemen veilig op het internet kunt werken. View all posts by Erwin