053-8800519
help@pcdienstenschede.nl

Nieuwe computer? Start met een schone pc.

Nieuwe computer? Start met een schone pc.

Heb je een nieuwe computer gekocht? Dan krijg je hierbij vaak een grote hoeveelheid software meegeleverd. Deze programma’s staan al op de computer geïnstalleerd. Een aantal van die softwarepakketten zijn ontzettend handig, maar vaak hebben ze een korte testperiode. Na deze periode moet je betalen om het pakket verder te mogen gebruiken. Gebruik je deze programma’s nooit, verwijder ze dan, zo hou je een schone pc.

Voorbeelden van programma’s met een korte testperiode

Bij de meeste grote computerleveranciers als Dell, Hewlett-Packard en Acer wordt Norton Internet Security meegeleverd. Voor deze virusscanner moet je jaarlijks een bedrag betalen om dit pakket up to date te houden. Veel beginnende computergebruikers hebben wel begrepen dat je een virusscanner nodig hebt en denken snel dat ze goed zijn beschermd. Alleen na 90 dagen wordt het pakket niet meer bijgewerkt, tenzij je betaald. Ondanks dat hiervoor wordt gewaarschuwd betalen mensen dit pakket niet, maar denken wel dat ze goed zijn beschermd. Erg vervelend als er dan een nieuw virus opduikt, je computer is besmet en al je persoonlijke bestanden zijn verdwenen. Mijn advies? Wil je niet betalen voor een virusscanner maar goed beveiligd blijven, kies dan voor een gratis virusscanner als Avast! Free Antivirus.

Een ander pakket dat vaak meegeleverd wordt is een testversie van Microsoft Office. Voor professioneel gebruik erg handig, maar schrijf je af en toe een brief dan is er een goed gratis alternatief, OpenOffice. OpenOffice is een volledig Officepakket met vrijwel dezelfde toepassingen als het Microsoft Office pakket. Documenten die je maakt in OpenOffice kunnen opgeslagen worden als bestanden die gemaakt zijn met Microsoft Office. Daarom kunnen anderen jouw documenten gewoon openen.

Programma’s die het opstarten vertragen

Bij nieuwe computers worden veel computerprogramma’s geladen tijdens het opstarten. Dit vertraagd het starten van je computer behoorlijk. Het is daarom goed om eens te kijken of je deze software wel echt gebruikt. Software voor het branden van cd’s en dvd’s, het maken van video’s en voor het chatten zijn voorbeelden hiervan. Aangezien je niet elke keer een cd gaat branden of een video maakt als je de pc opstart, kun je het laden van deze pakketten beter uitschakelen. Je zult merken dat je computer sneller wordt.

Waarom worden deze softwarepakketten geïnstalleerd?

De winstmarge op computers en laptops is de afgelopen jaren erg laag geworden. Door afspraken te maken met softwareleveranciers krijgen de computerfabrikanten een vergoeding als ze deze programma’s meeleveren. Natuurlijk zitten er wel eens pakketten tussen die nuttig kunnen zijn, maar over het algemeen is het puur reclame.  Ga daarom met een schone pc van start door die programma’s te verwijderen die je niet gebruikt en verwijder de programma’s waarvan de testperiode is verlopen.

About the Author

ErwinErwin is eigenaar van PC Dienst Enschede. Hij repareert jouw computer of laptop, helpt je van virussen af en zorgt dat je zonder problemen veilig op het internet kunt werken. View all posts by Erwin