053-8800519
help@pcdienstenschede.nl

Internet en bellen, welk abonnement past bij jou?

Internet en bellen, welk abonnement past bij jou?

Internet en bellen abonnementen zijn er in overvloed. Maar hoe maak je nu de keuze voor het beste abonnement dat bij je past? Gaat het je om hoe snel je kunt downloaden, vindt je een stabiele verbinding belangrijk? Enkele tips hoe je tot de juiste keuze voor een internet en telefonie abonnement kunt komen.

Bellen via internet, doen of niet?

Alle internetproviders bieden de mogelijkheid om te bellen over internet. Dit houdt in dat je vaste telefoonabonnement van KPN komt te vervallen, niet dat de telefoonlijn onnodig is. Kijk vooral naar je belgedrag. Bel je veel naar vaste telefoonnummers? Dan is bellen over internet zeker interessant. Ben je afhankelijk van je telefoon, omdat je een bedrijf aan huis hebt of een alarm in huis hebt? Hou je vaste telefoonlijn! Valt namelijk de internetverbinding uit, dan ben je telefonisch niet meer bereikbaar.

Ben je een beginnende computergebruiker?

Als beginnende computergebruiker krijg je de meest vreemde technische computertermen te horen. E-mailen is wel snel te leren, maar vooral als beginner zul je dit niet al te vaak doen. Ook het bezoeken van websites hoeft niet in een sneltreinvaart. Je bent tenslotte nog op ontdekkingstocht door computerland. Een goedkoop internetabonnement is al voldoende.

Neem het goedkoopste ADSL-abonnement dat je kunt vinden. Een downloadsnelheid van 1 tot 4 MB is ruim voldoende. De downloadsnelheid bepaalt hoe snel je internetpagina’s in beeld krijgt. Telefonie is niet eens nodig. Bekijk eerst maar eens of de pc wel iets voor je is. Doordat de meeste internetaanbieders een jaarabonnement aanbieden ben je ook niet teveel geld kwijt als je erachter komt dat de computer niets voor je is.

Surf je regelmatig op internet en mailen doe je met familie of vrienden?

Ook dan is een topsnelheid helemaal niet nodig. De meeste internetpagina’s komen snel genoeg in beeld. En e-mail versturen gaat prima, je mailprogramma heeft een wachtrij en verstuurt op z’n gemak alle mailtjes die je maakt. Natuurlijk willen veel internetproviders je overtuigen om een snellere verbinding te nemen. Hoe sneller de verbinding, hoe duurder zo’n abonnement wordt. Kijk je amper filmpjes op internet, dan is 1 tot 4 MB downloadsnelheid ruim voldoende. Doe je dit vaker, kijk dan ook eens naar abonnementen tot 8 MB.

Bekijk je vaak filmpjes en download je veel bestanden?

Dan sta je voor een lastige keuze. Voor websites als YouTube kun je prima films kijken met een snelheid tot 8 MB. Ook MP3 bestanden kun je binnen een aanvaardbare snelheid downloaden. Zodra je gaat praten over bestanden van meer dan 50MB, kijk dan pas naar hogere downloadsnelheden.

Abonnementen van 20MB en hoger zijn er nu voldoende in Nederland. Let wel op dat de meeste internetabonnementen een snelheid aangeven tot 20 MB of hoger. Het is geen garantie dat je die snelheid ook werkelijk haalt. Bij ADSL of internet en bellen abonnementen via de telefoonlijn is dit vooral afhankelijk van de afstand tot de telefooncentrale. Hoe verder je weg zit van de centrale, hoe langzamer de maximale snelheid wordt. De meeste aanbieders van ADSL abonnementen tot 20 MB halen amper de helft van deze snelheid, blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond.

Ook internetten via de kabel biedt geen garantie dat je de aangegeven topsnelheid haalt. Het onderzoek van de Consumentenbond geeft aan dat Ziggo ongeveer 80% van de beloofde snelheid en UPC 62% van de beloofde snelheid haalt.

Welk internet en bellen abonnement kun je nu het beste nemen?

Voor de meeste internetgebruikers zijn abonnementen tot 8 MB ruim voldoende. De mensen die heel veel downloaden halen het meeste uit de abonnementen boven de 8 MB. Voor het bellen moet je vooral kijken naar hoe afhankelijk je van de telefoon bent.

About the Author

ErwinErwin is eigenaar van PC Dienst Enschede. Hij repareert jouw computer of laptop, helpt je van virussen af en zorgt dat je zonder problemen veilig op het internet kunt werken. View all posts by Erwin