053-8800519
help@pcdienstenschede.nl

Draadloos internetten zonder problemen

Draadloos internetten zonder problemen

Bij de meeste internetproviders worden tegenwoordig draadloze modems uitgeleverd. Ideaal voor in huis. Je hebt geen gedoe meer met kabels door het huis trekken, internet is gewoon overal beschikbaar. Klinkt allemaal mooi, maar helemaal probleemloos gaat dit niet altijd. In dit artikel bespreek ik een paar netwerkproblemen die ontstaan met draadloos internetten.

De computer krijgt geen verbinding met de modem.

Draadloze modems werken op basis van verschillende frequenties. In de meeste handleidingen worden dit kanalen genoemd. Je magnetron, draadloze telefoon en andere elektronica maakt ook gebruik van verschillende frequenties. Krijgt je computer dus geen verbinding met het internet, dan is de kans groot dat de verschillende stralingen elkaar verstoren.

In Nederland worden de meeste draadloze modems en routers standaard uitgeleverd met kanaal 1 of kanaal 6 actief. In de handleiding staat beschreven hoe je deze kunt veranderen. Het komt dus op experimenteren aan om te zien welk kanaal voor jouw het beste is.

De laptop kan niet draadloos internetten.

Veel nieuwe laptops worden standaard uitgeleverd met een draadloze netwerkkaart ingebouwd. Dat is erg handig, maar niet altijd staat deze netwerkkaart aan. Vaak moet je een klein knopje op de zijkanten of bovenop de laptop indrukken voordat de netwerkkaart aan staat. Of je moet een bepaalde toetsencombinatie indrukken om de kaart te activeren.

Je ziet het draadloze netwerk, toch krijg je geen verbinding.

Draadloze netwerken moet je beveiligen. Dit gebeurd met een netwerksleutel. Een netwerksleutel is een combinatie van cijfers en letters. Sommige modems en routers hebben deze code onderop staan op een etiket. WPA-PSK of WEP staat er meestal bij. Bij het instellen van de netwerkverbinding moet je deze code exact invoeren. 1 tikfout en je krijgt geen verbinding of een beperkte verbinding te zien. Is je modem of router altijd onbeveiligd geweest, dan is het zelfs mogelijk dat iemand anders de code heeft aangepast. Het enige dat dan nog helpt is het apparaat resetten naar de fabrieksinstellingen.

Het netwerk instellen lukt helemaal niet.

Zijn de bovenstaande netwerkproblemen bij jou niet aan de hand, dan is de kans groot dat de netwerkkaart niet goed is geïnstalleerd. In het hardwareoverzicht van Windows ga je dan op zoek naar de netwerkkaart. Staat deze er niet bij, dan heb je het stuurprogramma nodig die de kaart op de pc installeert. Deze wordt meestal meegeleverd op een cd bij de computer, of kun je downloaden via de website van de fabrikant. Is er wel een netwerkkaart zichtbaar, maar staat er ook een rood kruis bij of een gele driehoek, dan ben je verder van huis. Om dit op te lossen zou ik als eerste proberen de kaart opnieuw te installeren.

Natuurlijk zijn er nog veel meer oorzaken te bedenken waarom je niet draadloos kunt internetten, maar de meest voorkomende problemen staan hierboven.

About the Author

ErwinErwin is eigenaar van PC Dienst Enschede. Hij repareert jouw computer of laptop, helpt je van virussen af en zorgt dat je zonder problemen veilig op het internet kunt werken. View all posts by Erwin