053-8800519
help@pcdienstenschede.nl

Computer opschonen of opnieuw installeren?

Computer opschonen of opnieuw installeren?

Is je computer traag geworden? Heeft je pc vermoedelijk een virus? Dan kom je snel voor een keuze te staan; ga je de computer opschonen of opnieuw installeren? Bij deze een aantal tips om je in deze keuze te helpen.

De computer is traag geworden.

Als je computer traag is geworden, kijk dan vooral eens naar hoe lang je de pc hebt gebruikt met de hudige Windows installatie. Is het langer dan een jaar geleden dat Windows opnieuw is geïnstalleerd en heb je regelmatig nieuwe software uitgeprobeerd? Hou het dan eenvoudig en ga de computer opnieuw installeren. Het Windows register is dan dusdandig vervuilt dat je uren nodig hebt om dit weer op orde te krijgen. Daarnaast is het risico groot dat de pc helemaal niet meer opstart.

Heb je een nieuwe pc of Windows is korter dan een jaar geïnstalleerd en niet vooruit te branden? Dan kun je het beste de computer opschonen. Kijk eerst eens naar alle programma’s die tijdens de opstart van Windows worden gestart. Zijn ze wel nodig? Zo niet, verwijderen. Een andere vertragende factor kan je virusscanner zijn. Sommige virusscanners zijn na een update niet meer vooruit te branden. Download dan de laatste versie via de website van de fabrikant, verwijder de geïnstalleerde virusscanner, herstart de computer en installeer de virusscanner opnieuw.

Mijn pc heeft waarschijnlijk een virus.

Denk je dat je pc een virus heeft? Laat dan jouw virusscanner alle harde schijven scannen en verwijder alle besmette bestanden. Heb je een groot aantal verschillende virussen op je computer, dan is je PC opnieuw installeren zeker het overwegen waard.

Waar hou jij rekening mee als je moet kiezen tussen het opschonen van de computer of het opnieuw installeren?

About the Author

ErwinErwin is eigenaar van PC Dienst Enschede. Hij repareert jouw computer of laptop, helpt je van virussen af en zorgt dat je zonder problemen veilig op het internet kunt werken. View all posts by Erwin

 1. ZoMgZoMg04-21-2011

  V: Waar hou jij rekening mee als je moet kiezen tussen het opschonen van de computer of het opnieuw installeren?

  A: progamma’s die voor de gebruiker belangrijk zijn, laat de progamma’s gescanned worden voor eventuele virussen, als ze schoon zijn zet je ze op een USB om ze vervolgens weer terug te zetten op de opieuw ge-instaleerde PC, dit bespaart vaak een boel tijd en moeite als je meerde progamma’s wilt bewaren (hiermee vergeet je ze ook minder snel)

 2. klaasklaas10-30-2013

  Als je een nieuwe schone windows 7 installatie doet, betekent dat dat alle eventuele virussen of trojans ook worden verwijderD?

 3. ErwinErwin10-30-2013

  Beste Klaas, over het algemeen kun je daar wel vanuit gaan, echter zal er ook altijd nog gekeken moeten worden of er rootkits (een soort van opstart virus) op de harde schijf zijn aangetroffen. Deze moet eerst worden verwijderd.